La Monitorització intra-operatòria és una tècnica que permet salvaguardar les estructures nervioses en risc de lesionar-se durant l’acte quirúrgic. Així, es redueix la incidència de lesió del sistema neuromuscular en determinades cirurgies.
L’objectiu principal de la Monitorització intra-operatòria és permetre a temps real la detecció de qualsevol disminució de la funció del sistema neurofisiològic. Aquesta detecció permet alertar al cirurgià a temps perquè modifiqui l’acte quirúrgic. També s’utilitza per a detectar teixit nerviós inclòs dins de teixit tumoral i així permetre l’extracció d’aquest últim, preservant l’estructura nerviosa.
La pèrdua funcional de part del sistema neuromuscular implica un gran sofriment pel pacient i un impacte econòmic per a la societat molt important. La prevenció sempre és més desitjable que qualsevol tractament subseqüent i per això la Monitorització intra-operatòria ha esdevingut una gran aportació per a les intervencions quirúrgiques amb risc de lesió del sistema neuromuscular.