S’ha plantejat mai quina és la probabilitat real de què pateixi un problema cardíac o cerebral per causa dels hàbits de vida que porta?
Li preocupa que si segueix fumant o té el colesterol alt, pugui patir un infart de miocardi?
Creu que la seva diabetis pot ser causa d’un futur accident cerebrovascular?
Si la resposta és afirmativa, des del servei de Medicina Familiar del Centre Mèdic Rambla Nova podem ajudar-lo a conèixer la probabilitat real de què això succeeixi i no tan sols això, sinó que podem assessorar-lo per a intentar evitar que passi.
Què és el risc cardiovascular?
El risc cardiovascular és la probabilitat que té una persona de patir un esdeveniment cardíac o cerebral en els propers 10 anys. S’expressa en un valor de percentatge. Actualment existeixen diferents taules per a poder realitzar aquest càlcul (Regidor, Framingham, Score) fetes a diferents països, que poden calcular de manera aproximada aquest risc. Aquestes taules tenen en compte els factors de risc que els metges considerem més importants, com l’edat, el gènere, la pressió arterial, les xifres de colesterol, el consum o no de tabac i el fet de patir o no diabetis.
La taula que es va utilitzar inicialment va ser la taula de Framingham, basada en un estudi realitzat als Estats Units, on es va seguir a 100.000 habitants d’aquesta ciutat durant uns 40 anys aproximadament. Es van observar els problemes coronaris que van patir durant aquell periode i la seva relació amb els diferents factors de risc cardiovascular.
A Espanya s’utilitzen fonamentalment dues taules per a calcular el risc. Són la taula Score i la taula Regicor. L’Score és una taula europea amb un model per a països d’alt risc cardiovascular, fonamentalment nòrdics, i un altre model per a països de baix risc cardiovascular, entre els que s’inclou a Espanya. Calcula la probabilitat de mort d’origen cardiovascular en els propers 10 anys i es pot aplicar a persones de fins a 65 anys.
El Regicor és una taula que adapta les condicions de l’estudi de Framingham a la població mediterrània. Es va fer a Girona després de seguir a totes les persones que van patir un infart o una angina de pit en els darrers 25 anys. Calcula la probabilitat de patir alguna d’aquestes dues patologies en 10 anys i es pot aplicar a persones de fins a 74 anys.
A més de les taules cal valorar íntegrament al pacient i tenir en compte altres factors associats a la persona com l’estrès, l'obesitat i el tipus d’aquesta, la distribució del greix corporal, i altres paràmetres metabòlics que el seu metge sabrà valorar adequadament.
Si desitja el nostre assesorament i consell envers aquests temes, demani consulta amb el servei de Medicina Familiar i Comunitària del Centre Mèdic Rambla Nova al telèfon 977 25 00 00.