Fa unes setmanes van venir a la consulta del Centre Mèdic Rambla Nova uns bessons prematurs de 35 setmanes de gestació. Això em va fer pensar molt, ja que el petitó tenia un pes a l'alta de 1,925 g. La primera reacció va ser d'un cert neguit, però després vaig veure que, amb paciència, aconseguiríem que el petitó pugés de pes. Tot i així teníem un problema: els pares portaven un embolic al cap de com preparar els biberons i això encara em va amoïnar més.
Per això he decidit explicar detalladament la forma de preparar els biberons de llet adaptada.
- La lactància artificial necessita una llet adaptada i supervisió mèdica.
- El biberó afavoreix un bon vincle afectiu entre el pare, la mare i el nadó.
- Hi ha diferents tipus de tetines i biberons. Això serà a gust del consumidor, el vostre fill.
- Hi ha diferents tipus d'esterilització. El pediatre us aconsellarà.
Com preparar un biberó
Cal utilitzar un biberó que s'hagi rentat amb aigua i sabó neutre, no detergents per vaixella. S'ha de netejar també la tetina. Recordeu que s'han d'esterilitzar biberons i tetines.
S'ha de posar la mesura d'aigua al biberó i afegir-hi la quantitat de llet en pols que el vostre pediatre us recomani. Una regla senzilla és: per cada 30 cc d'aigua mineral natural d'ampolla, una cassonet ras de llet en pols. Si hem de preparar 60 cc, són 2 cassonets de llet en pols ben enrasats. Es barreja el contingut, fins que quedi una textura homogènia.
Es pot escalfar la llet segons la preferència del nadó. Procureu que la tetina no estigui obstruïda i que la llet surti bé.
Després de donar el biberó, és bo netejar correctament tots els estris utilitzats i llençar totes les restes de llet que hagin quedat.
Postures per a donar el biberó
S'ha de recolzar el cap de l'infant sobre el nostre braç, procurant que la part superior del seu cos estigui una mica elevada (per a evitar ennuegaments).
S'ha d'aguantar el biberó amb l'altra mà, inclinant-lo una mica per tal que la tetina estigui plena de llet i el nadó no xucli aire mentre menja.
Quan acabi de menjar, se l'ha d'incorporar sobre l'espatlla de la persona adulta un minut o dos. No cal donar copets. Senzillament, si fa el rotet, perfecte; si no, ja el farà al bressol.
I així és com el petit prematur ha anat guanyant pes. Els pares están més tranquils... vam passar la primera setmana de 1,925 a 2,250... Fet així, avançarem a poc a poc, per la seva pròpia rutina...
Aquest esquema està supervisat per un neonatòleg amb molta experiència, el Dr. Bofarull, adjunt de neonatologia a l'Hospital de Reus durant molts anys, un dels meus mentors i qui em va fer aprendre moltes de les coses que us aniré explicant.
I recordeu: sempre teniu el pediatre a prop.