• Què és una colonoscòpia?
• Quines aplicacions té?
• Abans de la colonoscòpia
• Com es realitza
• Després de la colonoscòpia
• Riscos possibles
• Resultats
• Procediments alternatius
Què és una colonoscòpia?
La colonoscòpia és una prova diagnòstica ambulatòria que permet la visualització directa de l’interior del budell per a l’estudi del recte, còlon i en alguns casos els últims trams del budell prim. [tornar]
Quines aplicacions té?
Aquest procediment permet avaluar símptomes gastrointestinals com dolor abdominal, sagnat rectal, restrenyiment o diarrea crònics o altres problemes intestinals.
També es fa servir de forma preventiva en pacients sense símptomes, com per exemple per a veure si hi ha pòlips o càncer de còlon. Si teniu més de 50 anys i no teniu cap altre factor de risc, el vostre metge us pot recomanar una colonoscòpia cada 10 anys per a descartar la possibilitat d’un càncer de còlon. Quan hi ha antecedents familiars de pòlips o de càncer, pot ser recomanable fer una colonoscòpia abans. [tornar]
Abans de la colonoscòpia
La colonoscòpia requereix una preparació prèvia poc molesta per a assegurar que el budell estigui net per al seu examen. Aquesta preparació inclou, esquemàticament, una dieta per als quatre dies previs i l’administració d’un laxant la nit abans. Sense una preparació adequada, és molt possible que la colonoscòpia s'hagi de repetir.
Si experimenteu irritació anal per causa de l'evaquació de femta líquida, us recomanem que apliqueu vaselina abans i que netegeu la zona amb tovalloletes humides enlloc de paper.
Recordeu al metge les possibles medicacions que esteu prenent, especialment si sou diabètic/a, si preneu medicació per a la tensió arterial o per problemes de cor, o bé si preneu medicació que alteri la viscositat sanguínia (Aspirina, clopidogrel, etc.).
Si no podeu assistir a la cita o teniu algun dubte, si us plau, truqueu al 977250000 per a comentar-ho amb el personal del centre. [tornar]
Com es realitza?
L’exploració es realitza mitjançant l’endoscopi, un tub flexible que s’introdueix per l’anus i permet veure l’interior del budell. En cas necessari es poden prendre mostres per a analitzar i extirpar algunes de les lesions que es puguin trobar.
Es fa amb sedació, de forma que el pacient no pateix cap tipus de dolor durant l’exploració.
El procediment dura entre 30 i 60 minuts. [tornar]
Després de la colonoscòpia
És habitual que després de la colonoscòpia tingueu sensació de gasos i petits còlics, però aquests han de desaparèixer de seguida.
Normalment es pot reprendre la dieta habitual immediatament, però la resta de l'activitat normal es pot veure afectada durant el mateix dia de l'exploració. En aquest sentit, és interessant venir amb un acompanyant, ja que la medicació administrada pot alterar els vostres reflexos i capacitat sensorial. Durant la resta del dia heu d’evitar la conducció de vehicles o prendre decisions importants. Nosaltres us suggerim que descanseu tranquils després de l’exploració.
Si s'ha fet extracció de teixits o pòlips, no prengueu Aspirina ni cap altre medicament antiinflamatori. En cas de prendre anticoagulants, consulteu amb el metge quan podeu reprendre la medicació.
Si en els dos dies següents teniu sagnat abundant, pas de coàguls o dolor abdominal, truqueu immediatament al metge. [tornar]
Riscos possibles
En general, la colonoscòpia és una prova segura. Les complicacions que poden sorgir durant l’exploració o posteriorment són molt rares (menys d’un cas per cada 1000 exploracions) i deriven de tres causes principals:
- Reacció adversa a la sedació durant l’exploració: flebitis (inflamació o irritació de la via venosa), reacció al·lèrgica (urticària, sibilància, anafilaxi), problemes càrdio-respiratoris (arrítmia, aspiració bronquial, respiració lenta o fins i tot aturada cardio-respiratòria).
- Sagnat local en el lloc d’extracció d’una mostra (biòpsia) o d’extirpació d’un pòlip o altre teixit abdominal
- Perforació en la paret del còlon o del recte
En aquests supòsits, podríeu patir distensió de l’abdomen, dolor, hipotensió, infecció, hemorràgia.
Aquestes complicacions poden requerir un tractament urgent i inclòs una intervenció quirúrgica. Aquests riscos són una mica més alts quan la colonoscòpia es realitza amb aplicació terapèutica (polipectomia, dilatació d’estenosis, etc.).
En el moment de programar una exploració com aquesta, el metge us demanarà que signeu un full de consentiment i us facilitarà un telèfon de contacte per a emergències. En cas que presenteu dolor abdominal important, acompanyat de febre o d’hemorràgia rectal, en les hores o dies posteriors a la colonoscòpia, heu de comunicar-ho el més aviat possible a l’especialista en Aparell Digestiu, a través del telèfon que us hauràn facilitat. [tornar]
Resultats
El metge revisara els resultats de la colonoscòpia i els compartirà amb vosaltres.
Resultat negatiu – El resultat és negatiu si el metge no ha detectat cap anormalitat en el còlon. Si no teniu cap factor de risc (tret de l’edat) el metge us pot recomanar que espereu 10 anys abans de repetir l’exploració.
Resultat positiu – Una colonoscòpia es considera positiva si el metge hi troba pòlips o teixits anormals. La majoria de pòlips no són cancerosos, però alguns poden ser pre-cancerosos. Els pòlips extirpats durant la colonoscòpia s’envien al laboratori per a analitzar si es tracta de pòlips cancerosos, pre-cancerosos o benignes.
Depenent de la mida i nombre de pòlips, probablement haureu de fer un seguiment més rigorós en el futur. [tornar]
Procediments alternatius
El vostre metge us pot suggerir procediments alternatius per al diagnòstic, si existeix alguna contraindicació o hi ha altres raons per a evitar la colonoscòpia. Si sou reticents a sotmetre-us a una colonoscòpia, parleu amb el metge per a avaluar les alternatives, però recordeu que l'única forma alternativa de prendre mostres o eliminar pòlips és la cirurgia. Si no és el cas, la colonoscòpia virtual és un procediment que fa servir la darrera tecnologia en tomografia computeritzada (TC o TAC) per a fer l'exploració sense la introducció física de tubs. [tornar]
Procediment inclòs en el protocol de revisió de la Unitat de Revisions Mèdiques.