En el marc de la celebració del Dia Mundial contra l'Obesitat es calcula que 2.100 milions de persones sofreixen sobrepès (el 30% de la població) i, d’aquestes, gairebé 700 milions són obeses, segons una anàlisi publicada en The Lancet amb dades de 188 països que concloïa que el problema afecta a gent de totes les edats i que cap país ha aconseguit revertir la tendència en els últims 30 anys. Després de la guerra, el terrorisme i el tabac, l'obesitat és la condició que més morts provoca al món (el 5%). Però, paradoxalment, mai havíem tingut al nostre abast tanta informació sobre salut i nutrició, sobre la importància d'una dieta sana i fer exercici per combatre el sedentarisme. De fet, en la majoria de països, la indústria ha anat adaptant els seus productes a les noves demandes. En general, s'ofereixen cada cop més productes descremats, baixos en sal, sense sucre (el 30% dels refrescs ja ho són) i integrals.
Espanya és el segon país europeu després del Regne Unit amb més obesos i persones amb sobrepès (17 % i 53,7 % respectivament) i han avisat que els espanyols no tenen consciència ni preocupació sobre l'obesitat. És especialment preocupant l'obesitat infantil ja que, segons l'estudi, un de cada deu nens espanyols té sobrepès, un índex per sobre dels valors de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). En concret, un 26 % dels nens i un 24 % de les nenes tenen sobrepès a tota Espanya, mentre que a la resta de països de l'OCDE un 23 % de nens i un 21 % nenes sofreixen sobrepès.
L'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) indica que "existeixen diferències socials en el consum freqüent de productes hipercalòrics en la població infantil". De mitjana, el 27% dels nens consumeixen tres o més cops a la setmana menjar amb alt contingut calòric (pizzes, hamburgueses, begudes ensucrades). No obstant això, si es mira el nivell socioeconòmic del menor, l'informe detecta que el percentatge de nens desfavorits que tenen aquest hàbit duplica al dels nens els pares dels quals tenen estudis universitaris, per exemple. El sobrepès i l'obesitat afecten al 35% dels nens desfavorits i al 23% dels menors amb una situació socioeconòmica més estable. I és que es creu que si els nens no tenen actualment sobrepès podem seguir donant-los aquests productes que lluny de ser aliments, treuen l'apetit als nostres fills i podrien augmentar el risc d'anèmia, en suplir altres aliments rics en nutrients i indispensables per al seu creixement i desenvolupament.
A l'informe de Consum d'Alimentació d'Espanya de 2015 es va confirmar un descens en el consum d’oli, llet líquida, carn, peix, pa, fruites fresques, hortalisses fresques (incloses patates fresques), llegums, olives, ous i arròs. Es va observar un augment del consum de derivats làctics, fruites i hortalisses transformades (en conserva o congelades), pasta, fruita seca, plats preparats i salses. I es va mantenir un consum estable en brioixeria, pastisseria, galetes, cereals, sucs i nèctars.
I és que hi ha molts factors que predisposen al sobrepès o l’obesitat, començant pel "COM". És a dir, la forma de portar l'embaràs, el part, la lactància, la introducció dels aliments, la compra dels aliments, si cuinem o no a casa, el moment dels menjars, entre altres factors. Hauríem d'esbrinar si la nostra dieta familiar, setmanal, mensual i la nostra llista de la compra és adequada o com podríem millorar-la d'acord a la nostra edat i factors de risc en salut. No hi ha dubte que la millor herència que podem donar als nostres fills és l'hàbit de menjar bé, això els durarà tota la vida i serà un factor positiu per a la seva salut.
Bibliografia
- 1. Mouzo Quitáns J. Una de cada cinco catalanas padece depresión o ansiedad [El País]. Barcelona; 2016 [citado 3 oct 2016]. Disponible en: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2016/10/03/catalunya/1475514964_212747.html
- 2. Galindo C. ¿Qué hacemos con la obesidad [El País]. Madrid; 2016 [citado 16 agto 2016]. Disponible en: http://elpais.com/elpais/2016/08/12/ciencia/1471002531_468264.html
- 3. Expertos alertan de la creciente obesidad de los españoles [El Mundo]. Barcelona; 2016 [citado 22 jun 2016]. Disponible en: http://www.elmundo.es/salud/2016/06/22/576ab209268e3ebf138b45c7.html
- 4. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Informe del consumo de alimentación en España 2015. Madrid: Gobierno de España; 2016 [citado 16 oct 2016]. Disponible en: http://www.magrama.gob.es/es/alimentacion/temas/consumo-y-comercializacion-y-distribucion-alimentaria/informeconsumoalimentacion2015_tcm7-422694.pdf
- 5. García A. Ni azúcar ni sedentarismo, éstos son los frentes contra la obesidad infantil [El Mundo]. Madrid; 2016 [citado 8 mayo 2016]. Disponible en: http://www.elmundo.es/vida-sana/familia-y-co/2016/05/08/572c747ce2704ef0438b45af.html