L’estiu és temps de festes majors, festivals de música, viatges amb amics i, en general, d’un augment de la nostra vida social i de canvis en les nostres rutines. Però això no vol dir que haguem de perdre de vista la nostra salut. Les conseqüències les podríem arribar a pagar durant la resta de les nostres vides.
Des del Centre Mèdic Rambla Nova us volem parlar d’un trinomi que ens preocupa especialment entre els joves: el consum de drogues i/o alcohol i les infeccions sexuals. Volem que aquest estiu t’ho passis d’allò més bé, que gaudeixis dels teus concerts favorits, que arribis a casa quan es faci de dia, que coneguis molts nois o noies i lligues amb ells... Però volem que tot això ho facis sense prendre riscos innecessaris i per això estem aquí per aconsellar-te i ajudar-te si ens necessites.
El consum de drogues no és un joc. El tabac i l’alcohol continuen sent les dues drogues més consumides i les que tenen la major part de les repercussions sanitàries, seguit del cànnabis i la cocaïna. En la nostra cultura, el consum d'alcohol està sovint associat a moments de celebració. Malgrat això, sabem que consumir, ja sigui cervesa, vi o qualsevol destil·lat, per sobre dels nivells considerats de risc pot perjudicar la nostra salut i causar problemes a tercers, per això convé prestar especial atenció a les circumstàncies que augmenten el risc de tenir problemes derivats del consum com són els accidents de trànsit i les pràctiques sexuals de risc que poden produir no només un embaràs no desitjat, sinó tota una sèrie d’infeccions de transmissió sexual greus (hepatitis A i B, SIDA, herpes genital, gonocòccia, sífilis...)
Aquí us oferim un seguit de consells per afrontar l’estiu sense córrer perills innecessaris:
- No preneu cap tipus de droga il·legal. Si ho feu, sobretot no conduïu ni feu pràctiques de risc.
- En general, procureu beure menys i, si pot ser, sempre per sota dels nivells de risc (a partir del consum de dues begudes com vi o cervesa o 1 destil·lat s’incrementen els perills, sobretot entre les dones, que tenen menys tolerància a l’alcohol).
- Coses que poden ajudar a no beure en excés són: alternar el consum de begudes no alcohòliques, menjar, beure a petits glops i assaborint-ho, i escollir preferentment begudes de baixa graduació.
- Diversifiqueu el vostre lleure amb activitats que no necessàriament comportin beure o prendre drogues: fer esport, anar al cinema, llegir, etc.
- Si una persona entra en coma etílic o pateix una gran borratxera, el primer que heu de fer es trucar al 112. Mentre arriben els serveis mèdics:
- No se li ha de donar alcohol ni cap medicament.
- S'ha d'intentar tranquil·litzar-la perquè pot estar agressiva. I cal evitar que caigui i pateixi fractures.
- Si està inconscient, se l'ha de mantenir amb el cap de costat perquè si vomita podria arribar a aspirar el seu propi vòmit i asfixiar-se.
- No s'ha d'abandonar mai ningú en aquestes condicions.
- S'ha d'abrigar la persona perquè, si no, podria arribar a morir.
Respecte a les malalties de transmissió sexual, l'única manera de prevenir les infeccions és evitant les situacions i els comportaments de risc:
- La utilització correcta del preservatiu masculí és el mètode preventiu més eficaç, ja que actua com a barrera.
- Altres mètodes anticonceptius de barrera com ara el diafragma, les esponges vaginals o els espermicides, la píndola, els pegats o les injeccions anticonceptives o el dispositiu intrauterí, no serveixen per a la prevenció de les infeccions. Si es volen evitar, convé utilitzar el preservatiu encara que s'estigui seguint algun altre mètode anticonceptiu.
- Actualment no hi ha vacunes per prevenir-les, excepte en el cas de les hepatitis A i B; la vacuna del virus del papil·loma humà és eficaç per a alguns tipus d'aquest virus i es recomana a les noies abans de l'edat d'inici de les relacions sexuals. Cal informar-se sobre aquestes vacunes al centre de salut.
I si malgrat tot, us heu passat amb l’alcohol, les drogues o heu practicat sexe sense protecció estem a la vostra disposició per ajudar-vos. No dubteu a consultar-nos.