Segons dades de l'OMS, el glaucoma, que afecta més de 60 milions de persones a tot el món ja més de mig milió a Espanya, és actualment la segona causa de ceguesa. Es tracta d'una malaltia que no dóna símptomes el que fa que la meitat dels que la pateixen no siguin conscients, per això es coneix també com la ceguesa silenciosa. La major incidència de la malaltia es produeix a partir dels 40 anys: afectant un 2,1% de les persones entre 50 i 59 anys; a un 2,3% entre 60 i 69; percentatge que puja fins al 3,5% en els majors de 70.
El glaucoma és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada pel dany en el nervi òptic per una intolerància a la pressió intraocular, que pot estar augmentada o fins i tot ser normal. El deteriorament progressiu de les fibres del nervi òptic sol conduir a la pèrdua del camp visual i, en els casos més greus, a la ceguesa.
No és possible prevenir l'aparició del glaucoma i causa de l'absència de símptomes fins a fases avançades, el diagnòstic sol ser tardà. No obstant això, hi ha tractament per frenar el seu avanç i minimitzar la pèrdua de visió, de fet s'estima que fins a un 90% de la ceguesa provocada pel glaucoma podria evitar-se mitjançant un diagnòstic precoç.
Per a això, és important acudir a revisions oftalmològiques de manera habitual, més encara en el cas de pertànyer a un dels perfils de risc: pacients amb antecedents familiars de glaucoma, diabètics, persones amb miopia magna i tota persona major de 50 anys.