Què són les pedres a la vesícula, o colelitiasi?
La litiasi biliar és la formació de càlculs (pedres) a la vesícula biliar. Es parla de “fang” biliar quan es tracta de càlculs menors de 2 mm de diàmetre.
La majoria dels càlculs són de colesterol, en menor mesura poden ser de bilirrubina o de pigments biliars. Es formen per una pèrdua de l’equilibri entre colesterol i àcids biliars a la bilis. La vesícula actua com un reservori i permet la sedimentació i creixement progressiu dels càlculs.
Quines complicacions puc tenir?
• Colecistitis: inflamació de la vesícula biliar que produeix un dolor intens a la part superior dreta i febre.
• Coledocolitiasi: presència de càlculs en el conducte coledoc.
• Colangitis: infecció del conducte coledoc, el conducte que transporta la bilis des del fetge fins a la vesícula biliar i intestins.
• Pancreatitis: Inflamació del pàncrees.
Quins símptomes puc tenir?
Podeu tenir malestar després dels menjars o dolor localitzat en la part superior dreta o mitjana de l'abdomen.
Altres símptomes que podeu tenir a causa de les complicacions són:
• Dolor intens abdominal.
• Febre.
• Nàusees i vòmits.
• Coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls.
Com es diagnostica?
El diagnòstic de confirmació es realitza mitjançant una ecografia. En casos de dubtes diagnòstics o per descartar complicacions es pot completar amb una Ressonància Magnètica o bé un TC.
Quin és el tractament?
Tractament no quirúrgic
És important dur una alimentació sense greixos, no prendre alcohol i evitar menjars molt condimentats.
El metge, si ho considera necessari, pot receptar-vos calmants o antibiòtics.
Tractament quirúrgic
En els casos en què la colelitiasi doni símptomes o alguna complicació es recomana la intervenció quirúrgica. A l'extirpació de la vesícula se li diu colecistectomia i es pot fer de dues formes, segons indicacions del cirurgià:
• Colecistectomia laparoscòpica
El terme laparoscopia s’origina del grec “laparo” (flanc, abdomen) i “skopein” (examinar), es refereix a l’examen visual de l’abdomen mitjançant una òptica.
La cirurgia laparoscòpica és la part de la cirurgia formada per un conjunt de tècniques i maniobres necessàries per a realitzar intervencions quirúrgiques utilitzant petites incisions d’accés per on s’introdueix una òptica connectada a un aparell de vídeo i l’instrumental necessari per a realitzar la intervenció.
Aquesta cirurgia és molt menys agressiva en front de la integritat de la paret abdominal evitant l’obertura de l’abdomen, i afavoreix una recuperació postoperatòria més ràpida, amb menor incidència de complicacions i una incorporació més ràpida a les activitats normals.
S’extirpa la vesícula a través del melic mitjançant unes petites obertures a la pell i introducció d’una càmera i unes pinces. és la tècnica d’elecció a l’actualitat.
• Colecistectomia oberta
S’extirpa la vesícula a través d’una incisió a la pell sota les costelles.