logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

Son i adolescència

Son i adolescència

En l’adolescència canvien les característiques del son: disminueixen les hores de son i apareix un endarreriment de la fase de son-vigília.

La disminució de les horesde son s’atribueix a un augment de la pressió psicosocial, amb factors com: l’ augment de l’autonomia personal, els problemes psicològics intra i interpersonals, la major demanda acadèmica, etc... Però també hi intervenen fenòmens físics, com els canvis de la secreció hormonal, com la melatonina, i una variació en la regulació del cicle son-vigília.

Durant l’adolescència es recomana dormir 9 hores. A la pràctica això no es compleix. S’estima que menys del 50% dels adolescents dormen un mínim de 7 hores. Un dèficit perllongat d’hores de son pot comportar una disminució de l’alerta, l’humor i la motivació; una reducció de la tolerància al dolor, i una menor capacitat cognitiva i de memòria.

Es coneix que en aquest període de la vida també hi ha un endarreriment de la fase de son-vigília, és a dir, que els adolescents tendeixen a anar-se’n a dormir més tard a la nit i es desperten més tard al matí. Això probablement es deu a un alentiment del sistema de regulació de la “pressió de son”. A més, hi ha un augment fisiològic en la propensió a tenir son, amb excés de cansament i somnolència matutina.

Un ritme de son-vigília irregular pot accentuar la dificultat en adormir-se, fins tard a la nit. De la mateixa manera, es pot produir una major fragmentació del son, amb despertars freqüents durant la nit; i facilitar l’aparició de moviments bruscos durant el son (mioclònies hipnagògiques).

Els estudis polisomnogràficsen adolescents mostren diverses diferències respecte a la infància. Baixa la proporció de son profund (fase N3) i son REM; i augmenta la proporció de son superficial (fase N2) fins arribar a valors similars als de l’adult. També desapareixen les característiques electroencefalogràfiques típiques de l’infància, com l’alentiment delta occipital, el ritme theta anterior de la somnolència i la hipersincronia hipnagògica.

Bibliografia bàsica:
[1] Gradisar M, Gardner G, Dohnt H. Recent worldwide sleep patterns and problems during adolescence: a review and meta-analysis of age, region, and sleep. Sleep Med. 2011 Feb;12(2):110-8.
[2] Jenni OG, Achermann P, Carskadon MA. Homeostatic sleep regulation in adolescents. Sleep. 2005 Nov;28(11):1446-54. PubMed PMID: 16335485.
[3] Mattice. Brooks. Lee-Chiong. Fundamentals of sleep technology.2012. LWW. Second edition.
[4] Carskadon MA, Acebo C, Seifer R. Extended nights, sleep loss, and recovery sleep in adolescents. Arch Ital Biol. 2001 Apr;139(3):301-12. PubMed PMID: 11330207.

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue